Habos torta maradék tojásfehérjéből

Kevés hozzávaló és a maradék tojásfehérje.  Végeredmény egy finom torta.

HOZZÁVALÓK

  • A tésztához:
  • 1 tojás
  • 12.5 dkg cukor
  • 2 dkg margarin
  • 1.2 dl tej
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 12,5 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • Tésztára 3-4 evőkanál lekvár
  • Hab:
  • 4 tojás fehérje
  • 30 dkg porcukor
  • 1 citrom leve
  • Tetejére csokimáz. (ez el is hagyható)

ELKÉSZÍTÉS

  • Egy tortaformát sütőpapírral kibélelünk.
  • A tojást a cukorral habosra keverjük.
  • Hozzáadjuk a vajat, majd a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet felváltva adagoljuk a tejjel a tésztába.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
  • Még melegen vékonyan rákenjük a lekvárt.
  • A tojást gőz fölött felverjük, közben fokozatosan kanalazzuk bele a porcukrot és a citromlét is hozzáadjuk.
  • Jó kemény habot kapunk.
  • Rákenjük a lekvárral megkent tortalapra és hűtőbe tesszük.
  • Kicsit lehűlt a torta, csokimázzal meglocsolhatjuk.

Szeletekre vágva, jó hidegen tálaljuk. Nagyon édes, nagyon finom. Egy igazán jó felhasználása a maradék tojás fehérjének.

habos torta maradék tojásfehérjéből habos torta maradék tojásfehérjéből




Tekergő baconös virsli

Amíg a sütő bemelegszik előkészítjük a sajtos virslit és gyorsan megsütjük.

HOZZÁVALÓK

  • 7 darab virsli
  • 15 dkg sajt
  • 7 szelet bacon szalonna
  • kevés olaj

ELKÉSZÍTÉS

  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  • A virslit hosszában bevágjuk, a sajtot felvágjuk.
  • A virslikbe elosztjuk a sajtokat, majd a bacon szalonnával körbetekerjük.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, olajjal picit meglocsoljuk és 8-10 perc alatt megsütjük.

Izlés szerint ketchuppal tálaljuk.




Fahéjas egérke

Gyorsan elkészülő édesség. Az illata, hát az isteni. Ilyenkor finom fahéj illat lengi be az egész konyhát.

HOZZÁVALÓK

  • 5 dl tej
  • 4 dl liszt
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 tojás
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • porcukor és fahéj a forgatáshoz

ELKÉSZÍTÉS

  • A tejet egy nagyobb lábasban feltesszük főni a cukrokkal és a sóval.
  • Mikor felforr, folyamatosan keverve beleöntjük a lisztet és leszedjük a tűzről.
  • Nagyon sűrű masszát kapunk.
  • Kicsit hűlni hagyjuk, és egyenként belekeverjük a tojásokat.
  • Érdemes ezt robotgéppel csinálni, de kézzel is kikeverhetjük. 
  • Ne ijedjünk meg, ha először galuskaszerű lesz a tésztánk.
  • Szépen össze fog állni.
  • Bő, forró olajba szaggatjuk két kanál segítségével.
  • Sütés közben mérsékeljük az olaj hőmérsékletét, hogy a belseje is átsüljön.
  • Meg fog dagadni az egérkénk és magától átfordul az olajban.
  • Ha elkészült mindjárt forrón fahéjas porcukorba forgatjuk.

Melegen és hidegen is egyaránt finom.

fahéjas egérke fahéjas egérke




Csirkemell rétestésztában

Általában lapul a hűtőben egy csomag rétestészta. Olcsó és sokféleképpen felhasználható.

HOZZÁVALÓK 2 rúd réteshez:

  • 30 dkg csirkemell
  • 3-4 tojás
  • só, bors, fokhagyma, caynne bors 
  • kevés olaj
  • 5 evőkanál tejföl
  • 20 dkg reszelt sajt

ELKÉSZÍTÉS

  • A csirkemellet apró kockákra vágjuk.
  • Fűszerezzük és kevés olajon átsütjük.
  • A tojás egy tálba ütjük, sózzuk, borsozzuk.
  • Hozzáadunk 3 evőkanál tejfölt.
  • Rántottát sütünk belőle, de nem sütjük át teljesen, kicsit maradjon lágy.
  • 2 evőkanál tejfölt elkeverünk 1 gerezd összenyomott fokhagymával és a reszelt sajttal.
  • Előkészítjük a réteslapot.
  • 1 lapot kiterítünk és megkenjük olajjal.
  • Ráfektetjük a következő lapot és azt is megkenjük olajjal.
  • Újabb lap következik, amit a sajtos-fokhagymás tejföl felével kenünk meg.
  • A kész csirkemellet összekeverjük a tojásrántottával.
  • A felét rátesszük a réteslapra. 
  • Feltekerjük, széleit behajtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  • Tejföllel megkenjük.
  • A másik rudat ugyanígy készítjük el.
  • Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük.

Felszeletelve forrón tálaljuk.

csirkemell rétestésztában csirkemell rétestésztában




Vaníliás torta

Kezdő sütögetők is könnyedén elkészíthetik ezt a finom vaníliás tortát.

HOZZÁVALÓK:

  • 3 tojásból kb. 20 cm átmérőjű piskóta
  • 15 dkg vaj
  • 45 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 3 kanál tej

ELKÉSZÍTÉS

  • A vajat  a porcukorral habosra keverjük, közben hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az aromát és a tejet.
  • Jól kikeverjük.
  • A piskótát félbevágjuk.
  • A  krém felével megkenjük az egyik lapot, a másikat ráborítjuk és a maradék krémmel befedjük a tortát.

Jól lehűtjük tálalás előtt. Nagyon gyorsan elkészül, finom édes nassolnivaló.




Krumpliszendvics

Maradék krumplipüréből is elkészíthetjük vacsorára ezt a krumpliszendvicset.

HOZZÁVALÓK 4 szendvicshez:

  • 4 darab nagyobb főtt burgonya
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1  evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 szelet sajt
  • 4 szelet sonkás szalámi
  • kevés olaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉS

  • A burgonyát összetörjük.
  • Elkeverjük a zsemlemorzsával, tojással, liszttel, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal.
  • 8 részre osztjuk.
  • Kb. 10×10 cm-es négyzeteket formálunk a tésztából.
  • 4 darabra rátesszük 1 szelet sonkás szalámit és 1 szelet sajtot.
  • A maradék négyzetekkel befedjük őket.
  • Jól összenyomkodjuk, hogy sütés közben egyben maradjon.
  • Serpenyőben kevés olajat melegítünk és lassú tűzön mind a két oldalát szép pirosra sütjük a krumpliszendvicsnek.

Forrón tálalva kitűnő vacsora.




Jeges habos kávé (Dalgona kávé)

Meleg időben jól esik egy frissítő jeges kávé.

HOZZÁVALÓK

  • 2 és fél teáskanál instant kávé (csak instant kávéval működik)
  • 2 és fél teáskanál cukor
  • 2 és fél teáskanál forró víz
  • 1 dl tej
  • 1-2 jégkocka

ELKÉSZÍTÉS

  • A kávét a cukorral és a forró vízzel elkeverjük. 
  • Gépi habverővel 5-6 percen keresztül keverjük, míg habos és kemény nem lesz.
  • A pohárba töltjük a tejet, beletesszük a jégkockát és a tetejére kanalazzuk a kávé habot.

Igazi erős kávékülönlegesség.




Tepsis pecsenye, ahogy mi szeretjük

Mindent összerakunk és a sütő dolgozik helyettünk. 

HOZZÁVALÓK

  • 8 szelet tarja
  • 8 szelet füstölt szalonna
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kevés liszt a forgatáshoz
  • 1 evőkanál liszt a hagymához
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 dl víz

ELKÉSZÍTÉS

  • A húst kicsit kiklopfoljuk.
  • Sózzuk, borsozzuk.
  • A szeleteket lisztbe forgatjuk és kevés olajon barnára pirítjuk.
  • A szalonnát bevagdossuk, a hagymát karikákra vágjuk. 
  • Kevés sóval és 1 evőkanál liszttel megszórjuk a hagymát és jól elkeverjük.
  • Nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk és a megpirult húst sorba fektetjük.
  • Minden húsra teszünk egy szelet szalonnát. Rányomjuk a fokhagymát és a vöröshagymával megszórjuk az egészet.
  • Pici borsot még ilyenkor teszünk a tetejére.
  • Aláöntünk 2 dl vizet és fóliával befedjük a tepsit.
  • 180 fokos sütőben 20 percig sütjük, majd leszedjük a fóliát és még 15 percig pirítjuk a tetejét.

Kockákra vágott sült krumplival tálaljuk. Finom, laktató étel.

tepsis pecsenye, ahogy mi szeretjük tepsis pecsenye, ahogy mi szeretjük




Mikrós bundáskenyeres tojás

5 perc alatt finom vacsit készíthetünk.

HOZZÁVALÓK

  • 1 szelet kenyér
  • 1 tojás
  • 1 szelet füstölt szalonna (vagy bacon)
  • só, bors
  • 2 evőkanál tej
  • 5 dkg reszelt sajt

ELKÉSZÍTÉS

  • A szalonnát apró kockákra vágjuk és megpirítjuk.
  • Közben a kenyeret 2 cm-es kockákra vágjuk. 
  • A tojást elkeverjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  • A kenyér felét egy bögrébe tesszük, rárakjuk a szalonna felét, a maradék kenyeret, a maradék szalonnát és ráöntjük a tojást.
  • Tetejét megszórjuk a reszelt sajttal.
  • 900 watton 1,5-2 percig sütjük a mikróban.

Tálra borítjuk vagy a bögréből eszegetjük.




Fonott kalács

Omlós kalács vajjal megkenve. Vagy lekvárral. Vagy nutellával. Kell ennél finomabb?

HOZZÁVALÓK

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás + 1 a tetejére

ELKÉSZÍTÉS

  • Langyos tejben kevés cukorral és csipet sóval felfuttatjuk az élesztőt.
  • A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, sót, cukrot és a maradék langyos tejjel rugalmas tésztát dagasztunk.
  • Közben folyamatosan hozzá dolgozzuk az olvasztott vajat.
  • Ha már elvállik az edény falától, letakarjuk és 1 órát kelesztjük meleg helyen.
  • 1 óra után lisztezett felületen átgyúrjuk és 3 részre osztjuk.
  • Mindháromból rudat sodrunk.
  • Összefonjuk a rudakat.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és még 30 percig kelesztjük.
  • Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  • Sütés előtt megkenjük tojással és kb 40 perc alatt készre sütjük.

Hidegen szépen tudjuk szeletelni.

fonott kalács fonott kalács