Gyerekkorunk egyik kedvenc ételét készítettük el.

HOZZÁVALÓK

  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • csipet só
  • lekvár
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • kevés olaj

ELKÉSZÍTÉS

  • 2 tojást egy nagyobb tálban villával kicsit felverjük, csipet sót teszünk hozzá és hozzáadjuk a lisztet.
  • Jól elkeverjük, majd deszkára borítjuk és kemény tésztát gyúrunk belőle.
  • Lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk és köröket szaggatunk belőle vagy 6×6 cm-es négyzeteket vágunk.
  • Minden tészta közepébe lekvárt teszünk.
  • Széleit vízzel bekenjük és félbehajtjuk a tésztát.
  • Kézzel jól összenyomjuk, hogy főzés közben ne nyíljon ki.
  • Egy nagyobb lábasban vizet forralunk.
  • Egy másik serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
  • A forrásba lévő vízbe dobjuk a derelyét.
  • Mikor feljött a víz tetejére még 1-2 percig főzzük és szűrőkanállal átteszük a zsemlemorzsába.
  • Beleforgatjuk hogy mindenhol érje.

Cukorral megszórva, melegen tálaljuk.

lekváros derelye lekváros derelye

image_printNyomtatás
Hirdetés