SzerzőL. Ákos
ÉrtékelésNehézségKözéphaladó

A cukkini egy rendkívül sokoldalú zöldség, amely számtalan formában felhasználható, legyen szó levesről, főételről vagy akár desszertről. Azonban ha télire is szeretnénk megőrizni ezt a csodálatos zöldséget, érdemes cukkinikrémet készíteni. Ez a finom és tápláló krém nemcsak egészséges, de kiváló választás lehet egy gyors reggelihez vagy vacsorához is.

cukkinikrém télire

Mennyiség4 Adag
Előkészítési idő20 percFőzési idő30 percÖsszes idő50 perc

1

A cukkinit alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a végeit és daraboljuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és fokhagymát tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel.

2

Egy nagyobb serpenyőben kevés olajon megdinszteljük a hagymát.

3

Hozzáadjuk a cukkinit és fél dl vizet öntünk rá.

4

Beletesszük a fűszereket, a petrezselymet és a fokhagymát.

5

Fedjük le és pároljuk közepes lángon 20-25 percig, amíg a cukkini teljesen megpuhul.

6

Ha a cukkini megpuhult, vegyük le a tűzről és botmixer segítségével pürésítsük az egészet sima krémmé.

7

Pürésítés után tegyük vissza a tűzre, míg még egyszer felforr.

8

A kész krémet forrón töltsük sterilizált üvegekbe. Zárjuk le jól az üvegeket, majd állítsuk fejre 5 percre, hogy vákuum képződjön. Aki szeretne egy késhegynyi tartósítószert is tehet a tetejére.
Száraz dunsztba hagyjuk kihűlni az üvegeket.

A cukkinikrém hűvös, sötét helyen tárolva hónapokig eláll. Felbontás után azonban mindenképp tartsuk hűtőben és fogyasszuk el egy héten belül. Kiválóan használható kenyérre kenve, mártogatósként, de akár tésztaszószként is megállja a helyét.
Nyugodtan kísérletezhetünk más fűszerekkel is. Adhatunk hozzá például majorannát, oregánót, bazsalikomot vagy akár egy kis csilipaprikát is, ha csípősebb ízre vágyunk.
A cukkinikrém egy fantasztikus módja annak, hogy télire is eltegyük a nyár ízeit.

Kategória

Összetevők

Útmutató

1

A cukkinit alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a végeit és daraboljuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát és fokhagymát tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel.

2

Egy nagyobb serpenyőben kevés olajon megdinszteljük a hagymát.

3

Hozzáadjuk a cukkinit és fél dl vizet öntünk rá.

4

Beletesszük a fűszereket, a petrezselymet és a fokhagymát.

5

Fedjük le és pároljuk közepes lángon 20-25 percig, amíg a cukkini teljesen megpuhul.

6

Ha a cukkini megpuhult, vegyük le a tűzről és botmixer segítségével pürésítsük az egészet sima krémmé.

7

Pürésítés után tegyük vissza a tűzre, míg még egyszer felforr.

8

A kész krémet forrón töltsük sterilizált üvegekbe. Zárjuk le jól az üvegeket, majd állítsuk fejre 5 percre, hogy vákuum képződjön. Aki szeretne egy késhegynyi tartósítószert is tehet a tetejére.
Száraz dunsztba hagyjuk kihűlni az üvegeket.

A cukkinikrém hűvös, sötét helyen tárolva hónapokig eláll. Felbontás után azonban mindenképp tartsuk hűtőben és fogyasszuk el egy héten belül. Kiválóan használható kenyérre kenve, mártogatósként, de akár tésztaszószként is megállja a helyét.
Nyugodtan kísérletezhetünk más fűszerekkel is. Adhatunk hozzá például majorannát, oregánót, bazsalikomot vagy akár egy kis csilipaprikát is, ha csípősebb ízre vágyunk.
A cukkinikrém egy fantasztikus módja annak, hogy télire is eltegyük a nyár ízeit.
Cukkinikrém télire: Hogyan készítsünk otthon isteni finom cukkinikrémet?
Hirdetés